İnşaat

İnşaat’ın Geleceği

İnşaat’ın geleceğini konuşmak için geçmişinden başlamak gerekir.

İnşaat, yapım, ustalık işleri insanlık tarihinin başından beri gelişerek varolmakta ve inşaat sektörü oluşmaktadır.

Müteahhitlik sektörünün temel beklentileri olan hızlı imalat, daha az iş gücü kullanımı, daha düşük yapım maliyetlerine ulaşma gayretiyle otomasyon ve robotik sistemlere geçiş yapması uzun vadede kaçınılmazdır.

İnşaat’ın Tarihi

1586 yılından beri Mimar Sinan ‘la başlayan 500 yıllık bir inşaat mühendisliği tanımından bahsediyoruz. (*1) Pratikte devasa piramitlerin yapımı, antik şehirlerin kurulması, su yapıları vs. düşünüldüğünde 3000 – 4000 yıllık bir medeniyet mühendisliğinden söz edilebilir.

İnşaat’ın Gelişimi

İnşaat, toplumların ihtiyaçları doğrultusunda istikrarla hep büyüyen bir sektör. Toplumların ihtiyaç ve beklentileri arttıkça İnşaat sektörü her yıl yeni malzemeler, teknikler, yazılımlar, standartlar, metodlar, araç ve ekipmanlar bulunmak suretiyle gelişiyor ve büyüyor.

İnşaat Sektörü’nün Gelişimini Tektikleyen Ana Unsurlar

Aşağıda sıraladığım inşaat sektörünün gelişimini tektikleyen ana unsurlar sizlere de çok tanıdık geldi değilmi.

  • Lojistik Kapasite Artışı; “Havalimanı, depo ve antrepolar, lojistik üstleri, limanlar, kanallar, otoyollar, yollar, demiryolları, köprüler vb.”
  • Altyapı İhtiyacı; “Barajlar, Göletler, Su yapıları, arıtma tesisleri, sel baskın koruma yapıları, kanalizasyon, doğalgaz hatları, temiz su, elektirik şebekeleri, enerji merkezleri, baz istasyonları, çöp ve atık tesisleri, yeni yollar vs.”
  • Konut İhtiyacı, Eskiyen yapıların yenilenmesi, artan nüfus ve şehirleşme, güvenli ve yaşanabilir konut ihtiyacı, rezidanslar, nitelikli konutlar, kentsel dönüşüm vs.
  • Ticaret, Hizmet, Perakende, Bilişim Sektörünün Büyümesi; İş ve alışveriş merkezleri, Avm’ler, plazalar, data ve veri merkezleri, iş yerleri vs.
  • Artan Sanayi, Hammadde ve Enerji talebindeki artış; Devasa üretim tesisleri, fabrikalar, Petro kimya tesisleri, barajlar, santraller, maden tesisleri vs.” ,
  • Eğitim, Sağlık, Sosyal, Hizmet, Devlet Alanlara Ait Büyüme İhtiyacı; Okullar, Üniversiteler, Hastaneler, Sağlık Merkezleri, Bakım evleri, Devlet Binaları, Parklar, Bahçeler, Meydanlar, Hapishaneler vs.
  • Artan Nüfus ve Yeni şehirlerin Kurulması;
  • Savaşlar, iç karışıklıklar; Savaş alanlarının yeniden yapılanması.

Toplumlar büyüdükçe, şehirler büyüyor, kapasite artıyor ve daha büyük daha gelişmiş, yapılara ihtiyaç duyuluyor. Enerji ihtiyacı yanında daha büyük yapıları getiriyor.

Geleceğin Popüler Mesleği İnşaat Mühendisliği

İnşaat mühendisliği, kesinlikle büyüyen dünya’da geleceğin mesleği olacaktır. İnşaat Mühendisliği gelecekte büyük oranda uzmanlık alanlarına ayrışacaktır. Her geçen gün büyüyen inşaat hacmi yeni uzmanlık alanları yaratmaktadır.

Son yıllarda Popülerleşen Yeni İnşaat Mühendisliği Alanları

  • BİM,
  • Proje Koordinasyon,
  • Geoteknik,
  • Yapı Malzemeleri ve Kalite Kontrol,
  • Yapısal Güçlendirme,

İnşaat’ta Gelecekte Neler Değişecek ?

İnşaat mühendisliği, insan gücü tedariği, malzeme bilimi, makineleşme, yönetim bilimi, sayısal analiz, ölçme ve sayısallaştırma alanlarındaki tüm gelişmelere paralel olarak değişmekte ve gelişmektedir.

Sayısallaşma, Big Data, Endüstri 4.0, Robotların İnsan Gücünün yerini alması, Sanal Zeka, Sanal Gerçeklik, Kimya ve Yeni Malzemelerin bulunması, 3B’lu İnşaat Yapım Makineleri, Drone ve İnsansız Araç Teknolojileri alanındaki gelişmeler, İnşaat mühendisliği alanındaki gelişmelere katkı sağlayacaktır.

İnşaat malzemeleri üretiminde otomasyon sistemlerinin geliştiğini ve yeni malzemeler üretildiğini göreceğiz, gelecekte prefabrik yapıların daha da yaygınlaştığını görmemizde kaçınılmaz.

İleride inşaat robotları ve otomatik makineler tarafından yapılan inşaatlar olması kaçınılmaz bir gerçek. Önümüzdeki 15 yıl bu hızlı geçişin örneklerine şahit olacağız. İlk aşamada inşaatlarda robotlar insan gücüne yardımcı olacaklar, zamanla otomatik makinelere, sonrasında sanal zekaya sahip makinelerle yapılan inşaat alanlarına geçiş yapılacaktır.

Yazımız hoşunuza gittiyse elle tasinabilir 3 boyutlu haritalama yazısını okumak isteyebilirsiniz.

Gelecekte bir arada olabilmek dileğiyle..

Etiketler

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı

Mail Grubuna Katıl
Join Newslater

Mail grubumuza başarı ile eklendiniz. You have successfully subscribed to the newsletter

Hata oluştu. Lütfen tekrar deneyin. There was an error while trying to send your request. Please try again.

İnşaat Şantiye Yapı ve Proje, bu formda verdiğiniz bilgileri sizinle iletişim kurmak, güncellemeler ve pazarlama sağlamak için kullanacaktır. - We will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.