İnşaat İşleri

Isı Yalıtımı, Mantolama Nedir ?

Mantolama, binaların içten veya dış yüzeylerden kaplanarak yapının dış ortam etkilerine karşı ses, su ve ısı yalıtımı sağlanması işlemidir.

İyi bir mantolama uygulaması, proje ve teknik şartname detaylarına uygun yapılmalıdır, hesaplanmış ısı iletim katsayısı değerlerini sağlayabilmelidir, onaylı malzemeler ile, sertifikalı usta veya firmalar tarafından yapılmalıdır.

Mantolama ve yalıtım malzemeleri ince inşaat malzemesidir.

Isı Yalıtımı, Mantolama’nın Faydaları Nelerdir ?

Mantolama, Bina dış yüzeyindeki elemanları yalıtarak ısı köprülerinin oluşmasını engeller.

Mantolama, Sıcaklık farklarından kaynaklı olarak bina yüzeyinde oluşabilecek çatlakları önler. Gece – gündüz, Yaz – kış ayları arasında oluşan sıcaklık farkları binanın dış cephesindeki boya, sıva, veya betonarme kolon, kiriş, döşeme elemanlarında çatlaklar oluşturabilir. Bu çatlaklardan nufuz eden su zamanla çatlakları genişletir. Bu çatlaklardan giren nem donatıyı paslandırarak binanın yapısal ömrünü azaltmaktadır.

Mantolama, Binayı don, kar, yağmur, dolu, güneş etkisi gibi dış ortamın tüm etkilerinden korunur.

Mantolama, Binanın iç ve dış ortam arasındaki ani ısı farklarını azaltarak
Yoğuşma riskini azaltır. Yoğuşmanın azalması rutubete olumlu etki sağlar.

Mantolama, Hem ısı hem de su yalıtımı sağlar.

Mantolama, Tekniğe uygun yapıldığında %50 ye varan ısı tasarrufu sağlar.

Mantolama yapılmış binalarda ısı dengeli bir şekilde dağıldığı için yoğuşma ve hava akımı olmaz, bu sayede konforlu bir yaşam alanı elde edilmiş olur.

Mantolama, Yakıt tüketimini azaltır. Çevrenin korunmasına katkı sağlar. Karbon salınımını azaltır.

Kaliteli inşaatın mantolaması iyi yapılmış olmalıdır. Müteaahhit firmalarla anlaşılırken bu konuya dikkat edilmelidir.

Isı Yalıtımı, Mantolama Nasıl Yapılır?

1- Mantolama İskelesi Kurulumu, Bina Yüzeyinin Mantolama için Hazırlanması

Mantolama yapılacak bina yüzeyine uygun iskele kurulması gerekmektedir. İskele kurulumunda İş güvenlik kurallarına dikkat edilerek, ehli kişilerden yardım alınmalıdır. Korkuluklu tip iskeleler kullanılmalıdır.

Mantolama yapılacak bina yüzeyindeki toz ve yağ gibi yapışmayı azaltıcı maddeler temizlenir, eski uygulamaya ait boya ve sıva dökülme, kabarmaları raspa ve fırça yardımıyla temizlenir. Uygulama yapılacak yüzey aşırı bozuk ise mantolama öncesinde sıva uygulaması yapılabilir.

2- Su Basman Profili’nin yerleştirilmesi

Uygun ölçü ve ebattaki Su basman (etek) profilleri su basman hizasına uygun olarak yerleştirilir. Subasman profilleri mantolama uygulamasının düzgün bir hizada hazırlanmasına ve binanın eteklerinden yerde biriken nem ve suyun üst kotlara taşınmaması için uygulanır. Zeminden yüksekte başlayan mantolama yüzeyi etek hizasında darbe alarak zarar görmesi ve boyanın kirlenmemesi sağlanmış olur. Su basman çıtasından aşağıya neme ve dış etkilere daha dayanıklı bir kaplama yapılır.

3- Mantolama Levhalarının yapıştırılması

Uygun şekilde ebatlanan levhalara yapıştırma harcı sürülür, levhalar uygun şekilde duvara yapıştırılır. Aderans arttırmak için astar kullanılabilir. Levhalar arasında boşluk bırakılmamalıdır.

4- Mantolama Levhalarının Dübellenmesi

Uygulama yüzeyi, uygulanacak duvarın tipi, mantolama levhası kalınlığı, duvar yüksekliği, cephenin rüzgar yönü dikkate alınarak uygun dübel ebatları, m2 de uygulanacak dübel sayısı ve dübel tipi belirlenir. Dübel tipi seçimi için uygulama yapılacak markanın yetkililerinden bilgi alınmalıdır. Yapıştırma işleminden sonra ısı yalıtım levhaları dübellenir.

5- Köşe, Dilatasyon, Damlalık, Denizlik Profilinin Yerleştirilmesi, Fuga ve Söve Uygulaması

Köşelerde darbe, rüzgar, su etkileri ile oluşabilecek ayrılma risklerini önlemek ve düzgün bir köşe oluşturmayı kolaylaştırmak için köşe profilleri yerleştirilir.

Dilatasyonlarda bina hareketlerinin mantolamaya zarar vememesi için dilatasyon profilleri yerleştirilir.

Çatı saçaklarından rüzgar ile bina yüzeyine sızabilecek su damlalarını önlemek için saçaklarda damlalık profilleri uygulanır.

Denizlik profilleri pencere önlerinde doğramadan gelen suyun denizlik altından bina içerisine sızmaması için gereklidir.

Cephede belli aralıklarla dekoratif ve sürekliliğin sağlanması amacı ile fuga veya söve uygulaması yapılır. Fuga açma aparatı veya fuga profili aracılığı ile fuga uygulaması yapılabilir. Söve için uygun profiller alınarak cephe tasarımına uygun olarak yerleştirilir.

6- Mantolama Sıva Yapılması ve Donatı Filesinin Yerleştirilmesi ve

Mantolama levhalarının üzerine ilk kat sıva atılır. Donatı filesi ilk kat sıvanın üzerine hafifçe gömülerek yerleştirilir. Sıva tam kurumadan ikinci kat sıva uygulaması yapılır.

7- Macunlama ve Dış Cephe Boya Uygulaması

Sıva sonrasında Söve ve profil çevrelerine macunlama işlemi yapılarak su sızdırmazlık sağlanır. Uygulama yapılacak sıva yüzeyi mümkün olduğunca toz ve kirden arındırılır. Boyama için dış cephe için uygun boya ve astar seçilir. Cephe tasarımına uygun olarak renk seçimi yapılmalıdır. Mineral sıva uygulaması tercih edildiğinde cephe sıvasındaki hatalar gizlenmiş olur ve dekoratif bir görünüm sağlanabilir.

Isı Yalıtımı, Mantolama Nerelerde Kullanılır?

DIŞ CEPHE MANTOLAMA

Dışarıdaki ısıyı içeri sokmadan, bina içerisindeki ısıyı muhafaza etmek amacı ile bina kabuğunun ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Günümüzde ne çok tercih edilen ısı yalıtımı sitemidir.

İÇ CEPHE MANTOLAMA

Uygulama şekli dış cephe kaplama daki gibidir , duvarlar ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanır ve boyanır, kaplama üzerinde alçıpan uygulaması da yapılabilmektedir.

ORTADAN MANTOLAMA

İki masif yapı kabuğu ve bunların arasında yer alan ısı yalıtım katmanının oluşturduğu çift kabuk dış duvar sistemi ortadan ısı yalıtımılı dış duvar olarak adlandırılabilir.

DÖŞEMELERDE MANTOLAMA

Zemine oturan döşemelerde, bünyesine su emmeyen ve yüksek basma mukavemetine sahip XPS levhalar kullanılmalıdır. Isıtılmayan bodrumların üzerinde yer alan döşemelerde, Mantolama bodrum tavanına tespit edilerek, zemin katların döşemelerden kaynaklanan ısı kayıpları engellenmiş olur.

ÇATILARDA MANTOLAMA

Çatı arasında yürünmesi gerektiğinde, ahşap kadronlar üzerine kalaslarla yürüme yolu inşa edilmelidir. Yalıtım malzemesi eğer yüke maruz kalacak ise şilte tipi ürünler yerine levha formunda sert mantolama malzemeleri kullanılmalıdır. Uygulama yapılacak çatı döşemesinin üstü, toz, kir harç artıklarından temizlenerek veya döşeme betonu üzerine mala perdahlı ince şap uygulaması yapılarak, düzgün bir zemin temin edilir. Düzgün yüzey üzerine yoguşma tahkikinin sonuçlarına göre buhar dengeleyici serilir ve kalınlığı TS 825 “Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı”na göre belirlenmiş mantolama malzemeleri döşenir.

Isı Yalıtımı, Mantolama Çeşitleri

EPS MANTOLAMA

Expanded Polistren köpük (EPS), petrolden elde edilen termoplastik, kapalı gözenekli, tipik olarak beyaz renkli bir ısı yalıtım malzemesidir.

EPS levhalarının bünyesindeki çok sayıda (1 m3 EPS’de 3-6 milyar) küçük kapalı gözenekli hücreler içinde, % 98’i hareketsiz ve kuru hava bulunmaktadır.

EPS ısı yalıtım levhalarının ekonomik ve üstün ısı yalıtım özellikleri bu şekilde sağlanır.

Ürünün performansı kullanım ömrü boyunca sabit kalır. Kalınlığı incelmez, ısı iletkenliği azalmaz, özelliklerinde hiçbir bozulma meydana gelmez.

EPS istenilen yoğunluklarda üretilir. Yalıtım amacıyla genellikle 15-30 kg/m3 yoğunluklarda kullanılan EPS levhalar çok hafiftirler ve cepheye fazla yük getirmez.

KARBONLU EPS MANTOLAMA

Karbonlu EPS, içeriğindeki grafit ısı reflektörleri sayesinde yalıtım özelliği geliştirilmiş bir EPS (Expanded Polistren) çeşididir.

Karbonlu EPS’ye gri rengini veren de içeriğindeki bu grafit ısı reflektörleridir. Grafit, sıcak ve soğuğu daha iyi yansıtarak konvansiyonel EPS’ye göre ısı yalıtımının daha iyi olmasını sağlar.

Karbonlu EPS düşük yoğunluklarda bile Isı İletkenlik Grubu 035’e dahildir (TS 7316 EN 13163).

EPS’ye göre çok daha az ya da daha ince malzemeyle aynı ısı yalıtımı sağlanmaktadır.

XPS MANTOLAMA

Polistirenden üretilen Extrude Polistren sert köpük XPS, homojen hücre yapısına sahip, yalıtım amaçlı üretilen bir ısı yalıtım malzemesidir.

Ekstrude Polistren malzemeler (XPS), basma mukavemeti yüksek, ısı iletkenlik değerleri iyi, B1 yangın sınıfında, bünyesine su almayan ve nemden etkilenmeyen malzemelerdir.

TAŞYÜNÜ MANTOLAMA

Taşyünü, bazalt taşının 1350°C-1400°C’de ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucu oluşur. Bazalt taşı,inorganik hammaddedir ve yerli olarak temin edilmektedir.

Taş yünü, kullanım yeri ve amacına göre farklı boyut ve teknik özelliklerde üretilebilir. Değişik kaplama malzemeleri ile şilte, levha (plaka), boru ve dökme şeklinde üretilebilen taş yününün ısı yalıtımı, ses yalıtımı, akustik düzenleme ve yangın yalıtımı amacıyla kullanılmaktadır.

FUGALI MANTOLAMA / YALI BASKI MANTOLAMA

Fuga, dış cephe kaplamaları arasında genleşme ve çatlamayı önlemek ve estetik görünüm sağlamak amacı ile kullanılan dış cephe ürünüdür.

Fugalı Mantolama uygulamasında fuga hem estetik bir görünüm sağladığı için, hem de,uygulamada dekoratif sıva ve boya uygulama aşamasında ek oluşturmadan sonlandırma sağladığı için kullanılır.

Isı Yalıtımı, Mantolama Malzemeleri ?

EPS Levha, XPS Levha, Karbonlu EPS Levha, Taşyünü ısı yalıtım levhaları, camyünü, taşyünü, ahşapyünü. koyunyünü, mineral lifli plak ısı yalıtım malzemeleri, EPS ve XPS sert köpük, poliüretan sert köpük, genleştirilmiş üreformaldehit köpük, plak üreten ısı yalıtım malzemeleri, cam köpüğü, genleştirilmiş perlit, verniküit, bims, taneli yalıtkan dolgu malzemeleri ısı yalıtım malzemeleri olarak kullanılmaktadır.

Isı Yalıtımı, Mantolama Markaları ?

Polisan Exelans Enerji, Filli Boya Capatect Dalmaçyalı, Alsecco, Baumit Open, Wagner, Weber Saint-Goben, Fawori, Dyo Klimatherm, Marshall Thermos, Vitra Therm, Kale, Mavi Kale Blue Safe, İzocam, Dow, Çbs İzoguard, Düfa Thermal, Entegre Turuncu markalarına ait mantolama ısı yalıtım ürünleri bulunmaktadır. Firma sitelerinden mantolama fiyat listelerine ulaşabilirsiniz.

Isı Yalıtımı, Mantolama Metrekare Fiyat Listesi

Mantolama metrekare fiyatlarının hesaplanabilmesi için her bir markaya ait paket içiriğinin bilinmesi ve firmaya özgün fiyat listesi incelenmelidir. Fiyat listesinde aşağıdaki ürünlerin fiyatları olacaktır.

  • Karbonlu EPS Isı Yalıtım Levhası
  • Levha Yapıştırıcısı
  • Yalıtım Sıvası
  • Mekanik Tespit Dübeli
  • Enerji Sıva Filesi
  • PVC Donatılı Köşe Profili
  • Dekoratif Kaplama
  • Dış Cephe Boyası

Isı Yalıtımı, Mantolama Standartları

TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği

TS 305 (03.02.1977): Odun Talaşı Levhaları

TS 7232 (16.05. 1989): Boru Biçiminde Lifli Yalıtım Malzemesi

TS 901 (01.11.1972): Lifli Isı ve Ses Yalıtma Malzemesi

TS 901-1 EN 13162 (29.04.2005): Isı Yalıtım Mamulleri – Binalar Için – Fabrikasyon Olarak Imal Edilen Mineral Yün (MW) Mamuller – Özellikler – Direktif: 89/106/EEC

TS 7316 EN 13163 (17.04.2002): Isı Yalıtım Malzemeleri – Binalar Için – Fabrikasyon Olarak Imal Edilen – Genleştirilmiş Polistiren Köpük (EPS) – Özellikler – Direktif: 89/106/EEC

TS 11989 EN 13164 (30.04.2003): Isı Yalıtım Malzemeleri – Binalar İçin – Fabrikasyon Olarak Ekstrüzyonla İmal Edilen Polistiren Köpük (XPS) – Özellikler – Direktif: 89/106/EEC

TS EN 13165 (02.03.2004): Isı Yalıtım Malzemeleri – Binalar İçin – Fabrikasyon Olarak Imal Edilen Sert Poliüretan Köpük (PUR) – Özellikler – Direktif: 89/106EEC

TS EN 13166 (02.03.2004): Isı Yalıtım Mamulleri – Binalar için – Fabrikasyon Olarak İmal Edilen Fenolik Köpük (PF) – Özellikler – Direktif: 89/106/EEC

TS EN 13167 (11.12.2002): Isı Yalıtım Ürünleri – Binalarda Kullanılan – Fabrika Yapımı Cam Köpüğü Ürünleri – Özellikler – Direktif: 89/106/EEC

TS EN 13168 (15.04.2003): Isı Yalıtım Mamulleri – Binalarda Kullanılan-Fabrika Yapımı Rende Yongası (WW) Mamulleri-Özellikler– Direktif: 89/106/EEC

TS EN 13169 (28.01.2004): Isı Yalıtım Malzemeleri – Binalar İçin – Genleştirilmiş Perlitten Fabrikada İmâl Edilmiş Mamuller (EPB) – Özellikler – Direktif: 89/106/EEC

TS 304 EN 13170 (17.04.2003): Isı Yalıtım Mamulleri-Binalar İçin-Fabrika Yapımı Genleştirilmiş Meşe Mantarı Levhaları (ICB)-Özellikler – Direktif: 89/106/EEC

TS EN 13171 (15.04.2003): Isı Yalıtım Mamulleri – Binalarda Kullanılan-Fabrika Yapımı Odun Lifli (WF) Mamuller-Özellikler – Direktif: 89/106/EEC

TS EN 13172: Isı Yalıtım Ürünleri – Uygunluk Değerlendirmesi – Direktif: 89/106/EEC

TS EN 13494 (14.04.2004): Binalarda Kullanılan Isı Yalıtım Malzemeleri – Yapıştırıcı ve Yalıtım Sıvasının, Isı Yalıtım Malzemesine Yapışma Mukavemetinin Tayini

TS EN 13495 (14.04.2004): Binalarda Kullanılan Isı Yalıtım Malzemeleri – Dıştan Kompozit Isı Yalıtım Sistemlerinin (ETICS) Çekme – Kopma Mukavemetinin Tayini (Blok Köpük Testi)

TS EN 13496 (27.09.2005): Binalarda Kullanılan Isı Yalıtım Malzemeleri – Cam Elyaflı Sıva Filesinin Mekanik Özelliklerinin Tayini

TS EN 13497 (27.09.2005): Binalarda Kullanılan Isı Yalıtım Malzemeleri – Dıştan Kompozit Isı Yalıtım Sistemlerinin (ETICS) Darbe Dayanımının Tayini

TS EN 13498 (27.09.2005): Bina Uygulamalarında Kullanılan Isı Yalıtım Malzemeleri – Dıştan Kompozit Isı Yalıtım Sistemlerinin (ETICS) Penetrasyon (Nüfuz Etme)

TS EN 13499 (28.01.2004): Binalarda Kullanılan Isı Yalıtım Malzemeleri – Genleştirilmiş Polistiren Köpük İle Yapılan Dıştan Kompozit Isı Yalıtım Sistemleri (ETICS) – Özellikler

TS EN 13500 (27.09.2005): Binalarda Kullanılan Isı Yalıtım Malzemeleri – Mineral Yünler İle Yapılan Dıştan Kompozit Isı Yalıtım Sistemleri (ETICS) – Özellikler

TS 5808 (29.04.1988): Su Bazlı (Emülsiyon Esaslı) Yapı Son Kat Boyaları

TS 7847 (08.02.1990): Hazır Sıva – Dış Cepheler İçin, Sentetik Emülsiyon Esaslı

TS EN 1279-5 (27.12.2005): Cam – Yapılarda Kullanılan – Cam Esaslı Yalıtım Birimleri –

TS EN 1096-1,2,3: Yapılarda Kullanılan Cam – Kaplamalı Cam

TS 825(29.04.1998): Bina Isı Yalıtımı Kuralları Standardı

TS EN ISO 13788 (27.04.2004 ): Bina Bileşenlerinin ve Bina Elemanlarının Nemli Ortamda Isıl Performansı – Kritik Yüzey Nemini ve Bina Bileşenlerinin İçindeki Yoğusmayı Önlemek İçin İç Yüzey Sıcaklığı – Hesaplama Metotları

TS EN ISO 10211-1 (07.11.2000): Bina İnşaatlarında Isıl Köprüler – Isı Akışları ve Yüzey Sıcaklıkları – Bölüm 1: Genel Hesaplama Metotları

TS EN ISO 10211-2 (29.11.2001): Bina Yapımında Isıl Köprüler – Isı Akışlarının ve Yüzey Sıcaklıklarının Hesaplanması – Bölüm 2: Doğrusal Isıl Köprüler

TS EN ISO 14683 (21.03.2000): Bina İnşaatı – Isıl Köprüler – Lineer Isıl Geçirgenlik – Basitleştirilmiş Metot ve Hatasız Değerler

TS 8441 (14.04.1990): Isı Yalıtımı Hesaplama Metotları – Düzlem Yapı Yüzeylerinde Dikdörtgen Kesitli Isı Köprüleri

08 Mayis 2000 tarih ve 24043 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan “Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği”

2002/91 EC Sayılı “Binaların Enerji Performansına Dair Yönetmelik”

Isı Yalıtımı, Mantolama Teknik Şartnamesi

ISI YALITIMI İŞLERİ GENEL TEKNİK ŞARTNAMESİ

İyi Mantolama Ustası

En iyi usta öncelikle Eğitim Sertifikası olan ustadır. Uygula ekiplerinizle anlaşmadan önce “ISI YALITIMCISI – MESLEKİ YETERLİLİK BELGELERİNİ” sorunuz.

T.C. İş Kanunu 4857/ 85; On altı yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ile çalıştığı işle ilgili mesleki eğitim almamış işçiler “ tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılamaz.

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği Madde 246; İş yerlerinde, alanlarında meslekî eğitim görmüş olanlar istihdam edilir.

Kanun’a göre istihdam edilenlerin meslekî ve teknik orta öğretim diploması, sertifika ile kurs bitirme, kalfalık, ustalık, iş yeri açma belgelerinden en az birine sahip olmaları gerekir. Yapacağı işe uygun meslekî eğitim aldıklarını belgelendirmeyenler istihdam edilmezler. İş yeri sahipleri, istihdam edecekleri kişilerden, yapacakları iş ile ilgili meslekî eğitim aldığını gösterir belgeyi istemek zorundadır.

ISI YALITIMCISI MESLEKİ YETERLİLİK PROGRAMI

Isı Yalıtımı, Mantolama Sözleşmesi

Isı yalıtımı sözleşme örneği.

Mantolama Taşeronları, Isı Yalıtımı Firmaları

Firma ve ekip bilgilerinizi yoruma eklediğiniz taktirde sayfamızda paylaşıyoruz.

İnşaat malzemeleri yazımızı okumayı unutmayın.

Etiketler
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
Kapalı

Mail Grubuna Katıl
Join Newslater

Mail grubumuza başarı ile eklendiniz. You have successfully subscribed to the newsletter

Hata oluştu. Lütfen tekrar deneyin. There was an error while trying to send your request. Please try again.

İnşaat Şantiye Yapı ve Proje, bu formda verdiğiniz bilgileri sizinle iletişim kurmak, güncellemeler ve pazarlama sağlamak için kullanacaktır. - We will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.