Kentsel Dönüşüm

Kentsel Dönüşüm Nedir?

Kentsel dönüşüm başlasın ! Son yıllarda inşaat sektörünün kentsel dönüşüme odaklandığını görüyoruz. Bina sahipleri de eskiyen yapılarını yenilemek için kentsel dönüşümün hakkında bilgi edinmek istiyor. İnşaat şantiye sitesi olarak kentsel dönüşümü kısaca ele alalım istedik.

Neden Kentsel Dönüşüm

Malzemenin doğası gereği her malzeme kullandıkça yıpranır, zaman geçtikçe yaşlanır, teknolojisi geriler. Bir yapıyı sonsuza kadar ayakta duracak şekilde tasarlamak ekonomik değildir. 10.000 nüfuslu bir şehre 1.000.000 kişilik yapı yapmak ve buna uygun yollar ve alt yapı yapmakta ekonomik değildir. Bu nedenle ki şehirler, yapılar sürekli bir gelişim ve yenileme içerisinde olmalıdır. Eskiyen yapılar yenilenmeli, güncel dönemine uygun şekilde yeniden tasarlanmalı ve yapılmalıdır. Kentsel dönüşüm tam burada devreye girmektedir.

Kentsel Dönüşüm Yaptırmalı mıyız?

Binanızın eskidiğini düşünüyorsanız, Çevre ve Şehircilik bakanlığının kentsel dönüşümle ilgili “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” uyarınca düzenlediği yasa ve yönetmelik avantajlarından faydalanmak istiyorsanız uzmanına danışarak kentsel dönüşüme katılıp katılmayacağınıza karar verebilirsiniz. Yapınız 2000 yılından önce yapıldı ve yapı denetim firmasınca denetlenmemiş bir bina ise aşağıdaki soruların çoğuna hayır veya bilmiyorum yanıtı veriyorsanız, binanız riskli yapı olabilir. Kentsel dönüşüm uzmanına danışarak binanız hakkında daha detaylı çalışmalar yaptırabilirsiniz.

  • Yaşadığınız binanın kaç yıllık olduğunu biliyor musunuz?
  • Binanızın hangi yıla ait deprem yönetmeliğine göre yapıldığını?
  • Yapınızda kullanılan betonun kalitesi veya demirin cinsini biliyor musunuz?
  • Yapınız projesine uygun mu?
  • Binanızın kat sayısı ve proje ve ruhsatınızdaki kat sayısı ile aynı mı?
  • Yapınız yapılırken ustalar denetlenmiş mi?
  • Kullanılan malzemeler standartlara uygun mu? Malzemelerden numune alınıp test yapıldı mı?
  • Yangın sertifikalı malzemeler kullanılmış mı?
  • Binanızın ölçüleri doğru mu?
  • Zemin etüdü yapılmış mı?
  • Binanızın yapımı kaç yıl sürmüş, ruhsat süresinde tamamlanmış mı?
  • Binanız depreme dayanabilir mi?
  • Binanız çevresinde kalıcı veya geçici istinat yapısı var mı? Varsa bu yapılar güvenli mi?

Kaçımız bu soruların cevabını biliyor ? Eminim hepsini bilen çıkmayacaktır. Yapınızın hakkında teknik ve idari kontrolleri yaptırmak için kentsel dönüşüm uzmanlarından destek almalısınız.

Kentsel dönüşüm için doğru müteahhit seçimi önemlidir.

Uzman raporları doğrultusunda kentsel dönüşüme katılıp katılmamanız gerektiğine daha net yanıt bulabilirsiniz. Yapınız riskli yapı ise ve binanız için çürük raporu çıkıyorsa kentsel dönüşümü mutlak suretle tamamlamalısınız.

Etiketler
Subscribe
Bildir
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
Kapalı

Mail Grubuna Katıl
Join Newslater

Mail grubumuza başarı ile eklendiniz. You have successfully subscribed to the newsletter

Hata oluştu. Lütfen tekrar deneyin. There was an error while trying to send your request. Please try again.

İnşaat Şantiye Yapı ve Proje, bu formda verdiğiniz bilgileri sizinle iletişim kurmak, güncellemeler ve pazarlama sağlamak için kullanacaktır. - We will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.